Bostadsrättsförening 2017-05-23T14:13:14+00:00
”Jag ser det som något som ökar värdet på fastigheten och visar vårt tänk kring hållbarhet”
Martin Fahlgren, Styrelseordförande
 • Laddstationslösningar för bostadsrättsförening

Visst ser det väl enkelt och härligt ut när en elbil laddas, en sladd från en dosa eller uttag och sedan in i bilens front eller sida. Det behöver faktiskt inte vara så svårt för föreningen att komma igång med laddning av elbilar! 

De senaste 12 månaderna har antalet elfordon ökat med 88 procent i Sverige. Överallt dyker nya laddstationer upp; på parkeringsplatser, vid köpcenter, längs motorvägar och vid tågstationer. Det finns över 27.00 laddbara bilar i Sverige och tillväxten är kraftig.

Nu börjar många bostadsrättsföreningar att installera sina egna laddare – Som en service till föreningens medlemmar och för att bidra till att de kan köra utsläppsfritt. Tidigare var internet och fiber något man var väldigt stolt över som förening, nu pratar fler och fler istället om möjlighet till laddning av elbil.

 • Vad är en laddbox?

En laddbox är en box som sätts upp på väggen eller på en stolpe i anknytning till bilens parkering. Denna laddbox är specifikt utformad för laddning av laddbara fordon och är ett bra alternativ för många bostadsrättsföreningar. En laddbox är jämförbar med en normalladdningsstation och har två stora fördelar jämfört med att ladda direkt ur ett vanligt vägguttag – det går snabbare att ladda och laddningen är säker.

Laddboxar finns i två utföranden, med fast laddkabel monterad eller med en kontakt där man kan koppla in fordonets egen laddkabel.

 • Vilken kontakt ska vi välja?

Vilken eller vilka kontakter som ska erbjudas vid laddstationerna är en viktig fråga – olika bilar har nämligen olika kontakter. EU har bestämt att Typ 2-kontakten ska vara standard för normalladdning i EU, och följer man denna standard så gör man rätt.

 • Kan man ladda i vårt motorvärmaruttag?

Ja, men det är inte rekommenderat eftersom det finns en säkerhetsrisk. Om ni har en motorvärmarstolpe i föreningen är ni dock ändå på god väg mot att säkert kunna ladda elfordon. Det är nämligen relativt enkelt att ta bort motorvärmarstolpen helt och sätta dit en laddstation i stället. Elen och fundamentet finns ju redan på plats och det är därför en billigare lösning än att etablera en helt ny laddstation.

 • Hur många laddare ska vi ha?

Antingen sätter ni upp ett antal laddare för att främja elfordon eller så förberder ni ett antal platser och sätter upp laddarna allt eftersom.

Det dyker ofta upp frågor och tvivel kring att sätta upp en laddstation. Här är de vanligaste frågorna och svaren.

 • Vem ska betala för laddstationslösningarna?

Det finns flera olika lösningar att välja mellan. Här är de tre vanligaste:

Alternativ 1 – föreningen står för laddboxen och den boende betalar för installationen. Laddboxens kostnad och elkostnaden tas ut i en högre parkeringsavgift.
Alternativ 2 – föreningen står för både laddbox och installation. Laddboxens totala kostnad och elkostnad tas ut i en högre parkeringsavgift.
Alternativ 3 – den boende betalar för laddbox och installation. Elkostnaden tas ut i form av en fast avgift som läggs på parkeringsavgiften.

 • Är det inte krångligt och kräver massor av jobb?

Installationen utförs av en certifierad elektriker och är inte avancerad. Hur mycket jobb som krävs beror på lokala förhållanden.

 • Klarar vårt elsystem av en laddstation?

Troligtvis är det inga problem alls, men det kan elektrikern svara på.

 • Vad gör vi med laddboxen om personen med elbil flyttar?

Detta får ni komma överens om ihop, beroende på vem som stått för kostnaden för laddboxen och vem som äger den. Ett alternativ kan vara att bostadsrättsföreningen köper loss laddboxen i befintligt skick till restvärdet. Och inom kort kommer säkert någon annan i huset att införskaffa ett elfordon.

 • Finns det några bidrag att söka som bostadsrättsförening?

Ja, det kan det göra! Läs mer om Klimatklivet hos Naturvårdsverket; http://www.naturvardsverket.se/klimatklivet

 • Finns det några guider där jag kan läsa mer?

Ja, läs gärna mer på www.fixaladdplats.se

Vi har flera års erfarenhet av att guida och hjälpa bostadsrättsföreningar med laddstationslösningar, kontakta oss så får Ni hjälp!

 • Hållbarhet i fokus
 • Ökat värde på fastighet/lägenheter
 • Bidra till ett fossilfritt Sverige – 2030
Kontakta oss så hjälper vi till
Laddtider (bil med 40kW batteri) Effekt (kW) Laddtid för elbil (h) Laddtid för hybrid (h)
1-fas 230V – 10A 2,3 18 6
1-fas 230V – 16A 3,7 10 4
3-fas 400V – 16A 11 4
3-fas 400V – 32A 22 2
DC CHAdeMO/CCS 50 0,4 <80%
preloader